Historia

 

image

Konstnär: Bo-Åke Adamsson/FJS litografi

4 dec 1676 Slaget vid Lund

Den svenska Konungen stod inför ett svårt beslut. En kapplöpning startade ner mot Lund, segra eller dö var nu enda alternativen. Samtidigt som Livregementet framgångsrikt stormade upp mot en ås, stötte den svenska huvudstyrkan på stort motstånd. Konungen satte nu allt sitt hopp på Livregementet med Nils Bielke i spetsen. Med blanka vapen ridandes till häst anföll nu Bielke gång efter gång. Efter en heroisk insats var segern total. Konungen yttrade efter slaget:

”Därför har jag näst Gud att tacka min tappre Bielke och mitt Livregemente”

 

När röken lagt sig!

Vid andra upplagan av Race For Heroes stod inte bara den Svenska eliten uppradad under startportalen. Med några minuter kvar till start gjorde “Nils Bielke med följe året 1646” entré och tog över starten!

Under ett dundrande anfall avlossades startskottet och deltagarna av årets upplaga gav sig iväg. Det var en spännande kamp publiken fick följa. Årets höjdpunkt var den nya cykelsträckan med mycket fina stigpartier och den publikvänliga bansträckningen. Detta i kombination med att deltagarna var försedda med GPS, gjorde det lätt att följa tävlingen.

Resultat och mellantider RFH 2016

 

Foto: Andreas Strand

 

Foto: Marcus Jonsson/Race for heroes

Foto: Marcus Jonsson/Race for heroes

Succè i första upplagan!

Tävlingen samlade större delen av den svenska eliten. Startskottet ekade mellan vallarna och deltagarna rusade ut under vingarna på den gamla DC-3 an nere vid fallskärmsjägarlägret intill Vätterns strand. Vättern visade sig från sin bästa sida med närmast spegelblankt vatten. Det blev en jämn kamp där segerstriden avgjordes först på sista sträckan.  I herr klassen var den gamla fallskärmsjägaren Emil Dahlqvist snabbast runt stridshinderbanan och i dam klassen avslutade Marie Nilsson starkast och lyckades vinna första upplagan på ett imponerande sätt. Resultat och mellantider RFH 2015

deras status i samhället. Foto: Kim Svensson/Combat Camera/Försvarsmakten

Foto: Kim Svensson/Combat Camera/Försvarsmakten

Vi stödjer veteraner!

Ett av målen för tävlingen är att stödja veteraner genom att överskottet går till en förening som verkar för veteraner och de som gjort en insats för Sverige. Bidraget delades 2015 ut till idrottsveteranerna som kommer att använda det i deras nästa projekt Expedition Grönland.

Idrottsveteranerna är en ideell förening öppen för alla svenska veteraner som blivit sårade eller skadade och som vill utöva idrott, de är aktiva inom en mängd olika idrotter alltifrån golf till multisport.